Tuesday, February 3, 2009

Ak Kembali dengan Perkhabaran....

oke...

dh dh stop blogging untuk 2/3 hari...
*stop blogging je...perkembangan blog masih lagi ak ikuti...
dan kali nie ak kembali...
kembali dengan satu perkhabaran...

ramai anggap yg blog nie hanya stakat menjadi tempat untuk meluahkan ap yg d pkkan, di alami, dll...
tapi tak ramai yang sedar akn kelebihan yg ad pd setiap blog...
Salah satunya...
berbakti...

Yup, berbakti dengan cara kita sniri..
Cara blogger untuk berbakti...


Ak "berkenalan" dgn blogger nie pon sbb ad bg komen pd blog ak...
dan ak tertarik pd entri dia yg lebih kepada xtvt kebajikan..
lalu...
ak "melompat2" ke entri kwn2nya yg mempunyai agenda yg sama...

ak juga mengambil ID ym nya...
ak tanyaka...
bagaimana?? cara apa?? siapa?? dimana?? mengapakah??
semuanya ak tanya..
dan dr hasil pencarian...
kami menemui satu alamat..
alamat "Asrama Penyayang Nur Iman"...

misi blogger berbakti nie adalah..
membantu rumah2 bakti @ ank yatim @ org2 tua yg btol2 memerlukan..
atau dgn erti kata laen, rumah yg daif + tiada sponsor dr pihak lain..

taken from brader razor...

untuk info, dua buah rumah putera dan puteri ini hanya terletak dalam jarak sepelaung saja di antara satu sama lain dan di jaga oleh 12 penjaga yang kesemuanya sudah berkeluarga. anak2 yang seusia dari peringkat baby sehinggalah ke 17 tahun ini sebenarnya terdiri dari mereka anak2 yatim atau anak2 yatim piatu, anak2 fakir miskin dan anak2 muallaf. dianggarkan jumlah kanak2 ini termasuk lelaki dan perempuan seramai 70 orang. konsep yang di guna pakai oleh penjaga kanak2 ini adalah seperti berikut:

'apa yang kami makan, itulah yang mereka makan'.


dengan anggaran perbelanjaan bulanan yang menjangkau belasan ribu ringgit malaysia, mana mungkin 12 penjaga itu dapat mengharungi hidup untuk meneruskan jagaan mereka tanpa sebarang bantuan yang berterusan dari mana2 persatuan ataupun badan kebajikan. ya, menurut beliau lagi, mereka pernah beberapa kali memohon ke Jabatan Kebajikan Masyarakat namun keputusannya mengecewakan dengan alasan yang 'sangat kukuh'. perlukah saya beritahu apa syarat2 yang tak dapat dipenuhinya? ok, rumah disewa. bukan rumah corner lot. tidak terdapat pili bomba. sekian.

dengan sewa rumah sebanyak rm1.7k sebulan untuk putera (hq, tempat memasak) dan rm1.3k sebulan untuk rumah puteri, saya cuba membayangkan kepada anda rumah single storey di area setapak yang menempatkan 20 kanak2 dan remaja lelaki bersama penjaga dalam satu rumah dan 40 kanak2 dan remaja perempuan bersama penjaga dalam satu rumah yang lain? muatkah? hmm..alah bisa, tegal biasa.

dalam kiasnya, saya dapat rasakan bahawa ada kesulitan2 dalam menguruskan rumah ini yang mereka cuba sembunyikan dari pengetahuan masyarakat. seperti kadang kala short of bayar sewa rumah. kelewatan membayar bil2 utiliti. kesusahan naik turun pejabat pendidikan dalam menyekolahkan anak2 yang terbiar yang sebelumnya tidak pernah menjejakkan kaki ke sekolah. kesempitan wang untuk memenuhi tuntutan barang2/alat2 persekolahan lebih 60 orang pelajar lelaki dan perempuan disitu. tapi kesusahan itu seolah2 ditutupi dengan manisnya mereka berbicara. kalau lah berat mata kita memandang, manakan tahu selagi tidak bahu kita sendiri yang memikulnya. berat lagi rasanya.

nk tau lebih lanjut??

click saja di sini

kalian lebih tau diri kalian bagaimana kan?? join kami untuk sama2 membantu mereka yg memerlukan.. =)

oh ya... tolong ak untuk menyebarkan berita di kepada kawan2 kalian... terima kasih...


5 comments:

ab geldofg said...

slamat kmbali

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

huhu..mcm best je....too bad me takde kat sane..huhu..

vidadarisakura said...

gud!~hee

This is Mine said...

ab geldofg: ye!! sy kembali!! Kembali dengan perkhabaran.... kan?? kan?? ngee~

mistaken identity: xpe2x.... len kali leh join.... klau sambutan menggalakkan, maybe org2 kuat "blogger berbakti" akn merancakkan lg xtvt seperti nie... =)


vidadarisakura: yea!! i'm gud!! ngee~ (perasan lebey) cik V pon kena join tau...hee~

PERINGATAN: sila abaikan segala masalah ejaan, tatabahasa dll kerana wt masa ini otak sy tidak boleh memproses matlumat yg diterima dengan baek...sekian, terima kasih....

Dato Paduka Masri said...

hgeheheheh thanks promote....

TUAN TANAH KEDAUNG

My photo
Sape nak iklan blog/brg/khidmat dia? Roger aku. FREE. Takde hal tolong kawan.