Saturday, March 21, 2009

Catatan Seorang Capik...

Ketidakdayaan itu sangatsangat menyakitkan...
juga bisa melumpuhkan...

Kelemahan untuk berkatakata telah hilang...
lenyap dibawa pawana yang menderu....
Pintang bersama kenangan lalu....

Ketidakdayaan aku untuk berkatakata...
telah berjaya membuatkan aku lumpuh...
lumpuh yang teramat...
sakit yang tiada penamat...

Kelemahan aku itu tidak pernah hilang...
kekal ia di situ..
kekal ia di sini..
Kekal ia buat selamanya...

Kelemahan aku tak pernah hilang...
bukan kerna tiada si penawar....
cuma aku...
aku yang takut untuk merasai kehidupan tanpa kelemahan...

Kerna likuliku hidup aku ini lebih kepada kenikmatan dalam kesengsaraan....
Aku tidak pernah meyalahkan sesiapa pun...
kerna aku tahu semua salah aku...
Aku tidak pernah mencuba, menikmati penawar yang ada....

Sebenarbenar kata,
bila aku bertemu dengan penawar itu...
Hati aku berdebar...
berdebar kerana aku tahu kelemahan aku amat payah untuk diubati...

Dan bila aku berjumpa penawar yang lain...
selalunya penawar itu bukan milik kelemahan aku...
ia milik kelemahan orang lain...

dan aku terus berpaling...
membawa hati...
melangkah kaki...
menuju ke destinasi...
yang aku sendiri tidak pasti..

*...moga aku dapat ketemu penawar pada kelemahan diri aku...*

kisah si rambut~

Sumpah aku bosan skang nie~
dalam bosan2 tue sempat gak ak men2 wat rambut kan..huhu~

baru2 nie kena brainwash ngan kaklong..
huu~
aku lemah sket kalau kena brainwash nie...
lebih2 lagi bab2 penampilan...
mmg siot ar...
*dasar jenis degil~ mane nk dgr ckp org..

tapi td terngiang2 dowh ayt puaka dia tue..
"cube berubah~ bukannya menyusahkan, untuk kebaikan gak~"
adess!! tang tue yg pedas tue..

ak pon gatal2 la amek "mende alah" tue...
men2 wt rmbut~
so, jadi la ak-version-yang-lebih-matang..
*ye, version yg lebih matang.. sbb ramai yg cakap muka ak mcm muka budak bru habes skola... ade ke patot??

*same je aku tgk... xde version matang sket pon... mengong~ xda prasan tol aku nie...


ikut arah jam:
i) ak mmg pakai tudung ye... tapi jarang...
ii) one of the pic yg ak berambut pendek...
iii) rambut pjg + serabai-yg-tak-bersikat...
iv) gmbr yang bru siap buat rambut kononnya..


ak nk potong rambut pendek balik boleh??
cam nie??
*nie pon kire pjg tau~

tapi ak tau.. umi ngan abah xkan bagi ak potong rambut pndk dh... huu! saje je dengki~ wuwuwuw~

*kalau potong rambut senyap2 aci x??
weee~

Friday, March 20, 2009

Nak ngadu... boleh??

Suppose that internship ak habes pada 27 March 2009...
yakni pada hari jumaat depan,....
blogger-emoticon.blogspot.com

Aku pon dh congak2 ar pe nk buat pas habes prac nie kan..
cadang2 nk g cari kerja jap...
*ad sesape nk bagi saya kerja x?? ;)


tapi....
baru tadi..
dalam 15 minit yang lepas kot...
CDoP came to my office
*hebat dh ak, bru wt internship, dh ad office sniri. xyah kongsi2..
blogger-emoticon.blogspot.com


berbalik pada CDoP td...
aku ingat kenapa dia dtg..
kot2 la nk ckp yang aku kena edit balik CV ambassador yang aku submit kat dia smalam...
mmg redha la kalau kena wat balik...
sbb sume skali ad 70 org....
(tolak 6 embassy yg sampai skang x hntr CV ambassador dorang..)
tapi aku wat muka maintain chumel la kan...
*stetment yang wajib muntah darah..
blogger-emoticon.blogspot.com



Al-Kisahnye,
The Minister nak lak non-resident punye CV...
*aiyak!! ak dh wat muka pelik mase CDoP ckp camtue...
Akpon mcm;
"Aaaa....sudah la dah... mati la aku... xkan nk kena fon satu2 embassy tok mntk CV + gmbr..."
blogger-emoticon.blogspot.com


Aku bukan la malas tahap gaban kalau wat keje nie..
tapi bila sampai tahap Secretary Embassy tue cam x caye yang ak wt keje nie di bwh arahan CDoP, ak naek muak gak ar...
*allo..ingat ak nk sgt CV ngan Gmbr tue?? adess~
blogger-emoticon.blogspot.com


pastue, CDoP sruh ak draft TPN...
ak pon cakap...
"yieks!! mane la aku tahu nk wat TPN tue.... ak x blaja kot sume tue..."
*tapi ak ckp dalam hati je la..huhu~
melalak aku cari contoh TPN satu office nie...
gile btol...
blogger-emoticon.blogspot.com


aish~
dh la sume non-resident ad dlm 40++ org...
mati aku nk re-type.. nk compile everything..
adess~
*umi, abah... kakak mahu balik lipis skang jugak boleh?? huhu~
blogger-emoticon.blogspot.com


aaa.....
oke la weh..
ngadu lebey2 x guna...
blogger-emoticon.blogspot.com


kerja kena buat gak!!
chaiyok!! chaiyok!!
berusaha!!
gambate!! gambate!!
blogger-emoticon.blogspot.com


*korang, doakan aku leh wt kerja nie ngan tenang ye... huu~


yang pasal kerja tue aku serius weh... mmg aku nk cari kerja.. dari aku duduk... wat2 cerdik.. menghabeskan duit umi + abah, baek ak kerja...
*abah nk kete pe bah?? kakak kerja nnti, kakak kumpul duit skit2 ek... dh cukup tok "duit muka" nnti, kita g booking ek?? ngee~

Thursday, March 19, 2009

Siklon

Bayangan seorang aku, seorang keseorangan....
Bayangan itu sepi, seorang penyepi...
Bayangan itu dingin, sedingin bayu yang berlalu...
Bayangan itu hambar, sehambar kelam malam...

Aku buntu bila kau sebegitu...
Aku jadi tidak menentu...
Aku diam, lidah ku kelu...

Boleh kembalikan kecerian itu kepada dirimu??
Aku tidak memerlukan kecerian itu...
Cukuplah aku melihat kau ceria..
atau paling tidak, aku merasai kecerian dari dalam dirimu itu...

Ketara aku lihat, kegembiraan itu semacam menjauh darimu...

boleh kembalikan semua itu??
senyuman itu??
gelak tawa itu??
Kecerian itu??

...senyuman, gelak tawa & kecerianmu itu sumber kekuatan aku meniti harihari yang mendatang...

entri khas kepada semua yang aku gelar sahabat
samada kamu sedar atau tidak, kamu sahabat aku...
kecerian kamu, kecerian aku juga..
Jujur aku katakan,
bila kecerianmu itu hilang di bawa siklon keresahan/ kesedihan...
Aku turut merasainya..

SMILE



There is always a reason 4 everything
A reason 2 live,
A reason 2 die,
A reason 2 cry,
But if u can't find
A reason to smile,
Can I be the reason 4 a while?



pss:

bro, oke dh?? xmo badmood2 ek..

Kak Cahaya... mish u badly!! wuwuwu...

NaD..... bile nk bergila lagi??

Chipsmore.... rindu tok bergaduh mcm dulu... ;(

Wednesday, March 18, 2009

M.A.J.E.K

Pernah rasa dihargai??
hebat kan perasaan tue??

Pernah rasa dibuang ke tepi??
lagi "hebat" kan??

Pernah rase yang slama nie kita boleh gelak ketawa tanpa titik noktah??
pernah...
Ak pernah rase...
Skang nie??
aku ingin menoktahkan segala gelak ketawa yang belom pon bermula...

Kejam??
Yup..
Ak kejam..
Ak kejam bukan pada orang lain...
Tapi untuk diriku sendiri...

Sebelom ak melakukan apa2 yang diluar jangkaan sesape pon...
baek ak bertindak kejam..

-hanya aku yang mengerti-

...Ak perlukan dia yang slalu menemani dikala aku begini..

Hanya Untuk Sementara



Life is a book, we all read it.
Love is a blessing, we all need it.
Always be happy, walk with a smile.
Remember in this world we are just for a while



Tuesday, March 17, 2009

Culas si Pemalas



adess....
rase cam nk mrepek...
tapi mals nk taip pjg2...
tros ar g sini..
wat kuiz..
dh siap..
copy paste je jwpn tue..
huhu~
CULAS!!

WHAT DOES YOUR BIRTHDAY SAY ABOUT YOU??

Has lots of extraordinary ideas.
camne tueh?? extraordinary ideas bila nk ngenakan org = definitely YES!!


Difficult to fathom.
yup... 5 minit ak emo... 5 minit lagi ak boleh gelak2 mcm org gile.. *bkn tanda2 nk gile ye..

Think forward.
yup!! fikir kehadapan!!!! :)

Unique.
ak manusia biase... ad sapa2 pk aku unik??

Brilliant.
uih... no komen...
*stetment yg bakal meriakkan diri sniri...

Sharp thinking.
critical thinking!!!
*menjadi pemerhati mengasah otakku yang kian diam bersemadi...

Fine, strong clairvoyance.
jap... ak checked kamus..
kata dasar clairvoyant
clairvoyant =
a person who claims to have powers to see the future or see things which other people cannot see
*gile..

make good doctors.
Sape mau lagi saket??
sila jumpa aku
*winkwink


Dynamic. Secretive. Inquisitive.
having a lot of ideas and enthusiasm = ak

perahsia?? rahsia perindu?? = ak


bila dh tau sumthing, otometik wanting to discover as much as i can about things, sometimes in a way that annoys people
*nah...amek ko... reveal pasal dri sniri...


Know how to dig secrets. Always thinking. Less talkative.
Ak ad ek skill nie?? ad kot...

thinking for the future??

less talkative??
bio betik.... ak mulut kepoh kot... dgn org yg ak kenal la.. ngan yg x kenal @ bru kenal, ak susah sket...


amiable. Brave. generous.
pleasant @ friendly ke?? InsyaAllah...
kalau btol, Alhamdulillah


brave?? terpulang pada keadaan

generous?? x tgk lagi mase ak kedekot-taik-idong-masen-tangkai-jering!!


Patient. Stubborn. hardhearted.
Patient?? sangat la patient ak nie... kat hospital pon ak leh komplen2 lagi kalau ak rase x btol.. huu~

Stubborn?? yup... gabungan stubborn umi + abah + mama + maksu = AKU

hardhearted?? abah, kakak hardhearted x?? ingat lagi x "crita" kita yg masing2 xnk ngalah tue?? ngee~ SAYANG ABAH SGT2!!


Determined. Never quit. Hardly become angry unless provoked.
bila saya mahukan sesuatu, saya btol2 mahukannya..

takkan mengalah?? tipu ar tue.. ad je mase nk ngalah... letih jiwa nie..

cari pasal ngan ak?? fine~ ak bagi ko "penyakit"..


Love to be alone. Think differently. Sharp-minded.
aiyak!! love ke?? mengong~ love to be sorrounded with lovely, adorable peeps oke..

think differently to be different!!

sharp-minded?? again, depend on the circumstances


Motivate self. Doesn't appreciate praises. High-spirited.
kenkadang perlukan org len tok motivated...

sape yg x nk dipuji?? tapi xnk sampai lupa diri..

spirit itu penting buat ak.. spirit nadi dalam melakukan sesuatu perkara...


Well-built, tough. Deep love, emotions. Romantic.
agak well-built...sumtime ad gak error...tough?? ad masa gak "lembik"..

sgt2 suka bermain dengan emosi... x kire la dgn emosi org len @ dgn emosi sendiri.

Romantic?? no komen... ak rase tak...


Uncertain in relationships. Homely. Hardworking.
relationship... hurm... no komen~

homely?? ntah...

hardworking?? aiyak!!! x tau la...


High abilities. Trustworthy. Honest.
high abilities?? meaning??

rely on me if u think i can guard-all-ur-secrets

honesty is the best policy

Keeps secrets. Cant control emotions. Unpredictable.
secrets kalian, ak simpan..
emosi aku, biar berlalu...
perangai ak, tidak menentu..

_TamaT_

*gila menipu!! pjg kot entri nieh!! lalallaal~ naseb la...

;p

Rimpuh yang melumpuh...

Aku dah letih...
izinkan ak bertatih...
Ak dah lesu...
biarkan saja ak membisu...
Aku dah penat..
Masa itu telah tamat...
Ak dah lelah...
benarkan sahaja aku mengalah


Monday, March 16, 2009

Tag Dr MyPrecious + Ola




first tag dr myprecious

rules:
1) anda dikehendaki mengambil 3 pic di bahagian muka

2) pastikan di crop

3) setiap 1 pic hanya boleh menampakkan 1 @ 2 anggota sahaja..

4) huraikan sedikit tentang pic itu
5) tag sape jer asal lebih 5 org ye..



mata ku yang sepet... sampai ad org ckp ak tdo walaupon ak rase ak dh jegilkan mata ak...
*ishk!! Girl!! pinjam mata ko jap!!
ank mata mmg wane coklat... xde contct lens...
*nk pakai cntct lens?? nk pkai bedak pon malas woo~
mataku amat berbeza dgn Girl (my lil sis)... sbb mata dia agak bulat kalau nk dibandingkan ngan aku... mata dia pon x cokelat cam ak..
*gile stetment!!! bangga dri tol!! :p


confius jap....
hidung nie x tau cane nk xplain....
huhu~
ramai org cakap (mostly relative la..) hidungku ini mancung...
x tau la yang len...
*bhaye ar tag nie... wat aku jadi riak je~ ngee~

yup....
mulut ak...
yang kecik..
kecik bukan sebarang kecik ye...
mulut nie, kalau time mkn, (mase kecik ar) ak nganga habes besar~
sampai umi ckp mulut ak mcm mulut buaya bila nganga...
*buaya ke?? bio~ buaya chumel kot~ lalalala~
sgt2 malas nk pkai lip balm...
*ape je yg ak rajen??
hurm...
mulut kecik nie juga ad keupayaan untuk melalak sepenuh hati, menjerit selantang mungkin & mengigit dengan tiba2..
*Ops!! bhaye stetmen nie~ ngee~
ad lesung pipit yang hidup-segan-mati-x-mau...
kenkadang je nmpk..
*consider org yg bertuah je yg dpt tgk... muahahahah~

version penuh??
sila search dalam blog ak..
berlambak dh gmbr ak weh..
huhu~

insan tag:
Nadya Mansor
Mykey
Shanad
MuChaChah
Fana







Tag yg Ke2 ni dr Ola...
*gile Tag panas lagik kot~ haha~


1.Anda rasa anda hot?
Hot?? Bila musim panas, ak hot ar... huuhuu~

2.Upload gambar kegemaran anda.



3. Kenapa anda suka gambar ini?
konon2 rock~
haha~
*dulu dak kecik nie asyik nk ngikot... skang nie dia takut... nape ntah... ak pon x tau.. lalalallala...

4. Bila kali terakhir makan pizza?
aaaaa.... bulan lepas rasenye.. nape??

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
Deafening Silent - Cromok

6. Apa yang sedang anda buat selain daripada selesaikan tag ini?
dgr lagu + blog hoping + borak2..

7. Selain dari nama sendiri, anda suka dipanggil dengan panggilan aper?
apa2 je asalkan jgn "far"
*nama tue membuatkan ak jauh hati...

8. Tag lagi 6 orang dengan hati terbuka tanpa rasa kekesalan.Sila lakukan kalau tak nak kena denda mandatori.

1- NaD
2-KaK Maria
3- Kak Cahaya
4- Teacher Sally
5- Meen (layan tag x?? x kire, kena wat gak..)
6- Skullsplitters

9. Saper no. 1- kepada anda?
"guardian angel"

10. Orang no 3 - ada hubungan dengan sesiapa?
ad hubungan kah?? kena tanye kak cahaya la pasnie.. ngee~

11. Kata sesuatu berkenaan dengan orang no. 5 ?
Kerja kat Pusat Darah (kot??)

12. Bagaimana pulak dengan orang nombor 4 ?
Baru jumpa hr sabtu lepas.... happening!! best!! sbenar2 cikgu ye...

13. Siapakah orang no. 2 ?
Kakak yang sgt2 suke untuk bercakap!! chumel!! ad ank yg super duper chumel + super duper sporting husband...

14. Bagi pesanan anda pada orang no. 6 ?
Saya tau anda oke,... & anda harus lakukan tag ini... weee~
*x buat, keso' hati~ huhu~

Sunday, March 15, 2009

Gathering d FRIM, Kepong

so, wanna update bout the great picnic we had!!
with a loxxa pic...
huahuahua..
*bio certain2 org jeles...
Aiyak!! ayat kejam gile~
*sesekali xpe kan?? ngee~


Nad dtg Putrajaya dulu...
lepak semalaman kat umah pakngah+makngah...
esoknye, dlm kol 9.25, kitaorg drive dr Putrajaya ke Kepong..
*diketuai Pakngah ye... sbb kitaorg bknnye tau jln!! huhu~
Sampai dalam kol 10 kt umah mama (yakni di kepong)
tggu kak Cahaya + Tun Teja..
Bile dorang dh sampai, kitaorg tros ke FRIM..
yeay!! sume dh xcited oke..
ngee~
nk dijadikan cite, hampir sesat bile dh ad dlm FRIM..
siot je kan??
Padahal nk ke FRIM oke je,..
haha~

ape kate bio pic saje yg "berkata2"??


nie mase baru sampai..
jumpe2 Dr. Sam tros nk ketawa...
*see...kitaorg dh kamceng even bru jumpe tok kali ke2...


loxxa food!!
yum!! yum!!
*tapikan... Kak Chaya, farah x rase mee kari kak Cahaya wat tau~ wuwuwuwu~



Upacara makan2!!
nampak tak air oren yg sgt2 menggoda tue??
*teringin nk minum mase gath kat ank yatim lagi tau.. dapat gak minum mase gath kali nie!!!
menggoda + SEDAP!!
*slurpslurp!!


geng2 bawah pokok...
sonok duduk bwh pokok...
ngee~
*Teja, envy awk tau... sbb dpt duduk bersandar... huhu~ :p


gmbr2 len yang sempat disnap..
*curi2 punye snap...
yang gmbr bawah tue... yang duduk tgh2 tue.. tue la November...



mcm2 gaya kan??
mcm teletah jugak!!
mmg enjoy gile picnic nieh!!
:D

*SnapSnap!!
Gambar sebelom masing2 balik ke rumah...
*satu2nya gmbr yg ad gmbr farah ye.. mujur ad.. huhu~

Berdiri dari kiri: Dr. Sam, Kak Cahaya, Meen, Teacher Sally, November's sis, Enchek Ismail (husband pd Teacher Sally)
Duduk dari kiri: Farah (x kenal ak mmg nk kena!!), NaD & Tun Teja



bila tuan punye blog lupa nk snap gambar mase picnic,
haruslah dia snap gmbr snirik walaupon dh sampai umah..
huhu~
*dasar fotogedik!!
:P
*unsur2 credito_edit hanya pada bingkai gmbr dan juga kerawang2 itu... mukaku tiada unsur edit lgsg... mals nk touch-up.. bio le myk2 pon... mata tue pon xde unsur edit.. mekasih~


Pesanan penaja:

Kak Maria: Kak, sgt2 sedey sbb akak x dapat join.. ingatkan nk borak2 lagi.. huhu~ xpe2... maybe next time ek... :D



Skullsplitters: hurm... tetibe ad hal last minute kan?? kalau x, lagi saket perot la kitaorg nk gelak2.. ngee~


Nik Muhamad Hafiz @ Bro: Bro mmg nk kena ngan farah!! Dua2 gath bro xda... huhu~



UPDATED:

sepertimana yang di request oleh Dr. Sam...
kat bawah nie adalah resepi untuk kek yang farah bawak ye...
Chocolate Cake + Butter Cake
*kedua2nya di masak dgn kaedah mngukus... sbb sy fail kalau membakar cake~



Butter Cake

4 biji telur
125 g gula kastor
1/2 sudu besar ovalet (optional)
190 g tepung superfine
220 g butter
2 sb susu pekat
1 sudu esen vanilla

~Pukul telur + gula + ovalet hingga kembang dan pekat
~Masukkan tepung yg sudah di ayak sedikir demi sedikit sehingga sebati

(dalam bekas yang berasingan)
~ pukul butter + susu pekat sehingga kembang
~Masukkan esen vanilla

^satukan adunan^

~Lapik kertas miyakkan bekas kukus
~Kukus selama satu jam dengan api sederhana

note: pastikan air betol2 menggelegak sebelum mengukus

*letak la color pilihan tok menchantekkan lagi butter cake tue~




Chocolate Cake

375 g butter
2 cwn gula halus
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

*sedikit nescafe tok menaikkan aroma coco*

~Cairkan butter dlm periuk
~Masukkan susu cair + esen vanilla dan gula.
*kacau perlahan sehingga semua hancur dan sebati
~Tutup api dan biarkan adunan suam.
~Masukkan telur yang telah dipukul dahulu kedalam adunan
~Satukan + ayak tepung + coco + baking powder + soda bikarbinat
~Campurkan kesemua bahan kering kedalam adunan tadi
~Kacau rata
~Kukus selama 45 minit - 1 1/2 jam..
*bergantung pada saiz bekas

note: bancuhan untuk kek ini boleh juga digunakan sebagai toping



Dream & Aim



There is only one difference between dream and aim.
Dream requires soundless sleep to see them.
While, aim requires sleepless efforts to achieve them!

ps:
bila saya kata saya mahu, saya btol2 mahukannya...

Simpan..

Simpan kenangan ini sampai bilabila

Kerna itu yang bisa buat aku tersenyum sendirian

Simpan semua pilu lara

Biar gembira ini hanya kita yang punya

Simpan segala cebisan kenangan

Agar harapan terus berkekalan

Simpan sahaja semua keindahan warna

Kerna ia penawar duka lara

Keindahan perlu diteruskan

Diteruskan kerna kenangan

Kenangan jangan dilupakan

Dilupakan, kelak membinasa



ps: thanx pada semua yang join gath pada 14.3.09 di FRIM, Kepong. Pada yang lain2, hope leh jumpa korang pada gath yang seterusnya... Gmbr untuk Gath ini akn di uploadkan pd esok hari. (farah lupa bwk kabel camera la... huhu~)

TUAN TANAH KEDAUNG

My photo
Sape nak iklan blog/brg/khidmat dia? Roger aku. FREE. Takde hal tolong kawan.