Tuesday, April 14, 2009

Demi Cintaku Pada Mu... (amaran!! entri berjela lagi menyimpang!!)



ecece... tajuk entri nk poyo2 sket....
xde maknenye farahdiana nak berjiwangjiwang skang nie...

solo itu solid senang....
set itu bengong memeningkan kepala...
skandal itu best bahaya....

xde2....
ak mau pegi konsert SEARCH...
weeheee~
sonok!!!
*kalau dapat pergi la...
err.....ad banyak venue kan??
ada sesape nak blanje teman ak g konsert yang kat jengka tue x??


.......oke... skip cite nie.......


Smenjak dua menjak nie passion ak lebih terarah ke bidang seni...
*siot je.... time2 dok umah nie ad2 je la perangai x semenggah ak kluar... cet!!
Eseimen x buat lagi, berangan nk cari kerja dah...

Sumpah ak risau weh..
memang la dalam usaha mencari kerja...
*ye la, eseimen ak x lupa la....
ad gak meng"apply" kerja yang bersesuaian kat Jobstreet...
tapi slalunye x dapat la.. huuu~
*xpe2... byk lagi peluang kerja lain...


......skip lagi.......


Disini, tanpa segan silunya...
saya, Siti Nurrul Farah Diana Bt Abu Bakar...
ingin memberitahu bahawasanya saya sedang mencari kerja...
kepada sesiapa/mana2 company yang sedang mencari pekerja, boleh anda berikan peluang itu kepada saya??
Saya berjanji akan bekerja dengan sehabes baek..
**alasan common setiap insan yang kena interview... ngek je kan??

cop2...
nak tau cara kerja ak cane pon ak leh mintak surat dari tempat kerja ak dulu...
eh, jap...ak kerja ktne ek dulu??
heee~
ak dulu kerja kot suka je....
janji dapat duit...
oke la kan...
ngeee~
tempat first ak merasa bekerja; kt kedai umi sniri...
aish~ jgn ingat ak goyang kaki je duduk kat sane weh...
nama je kedai umi... tapi umi ngan abah layan ak 100% seperti org bekerja ye..
ak wat "ngek" je mase ad customer, ak kena bambu...
datang lambat ke kedai pon kena bambu....
**heee~naseb la kan.... tapi tue la, cara umi ngan abah layan ak mase kerja nie la yang ak semat sampai skang...

pesan umi + abah:
kalau nak kerja, kerja sungguh2,,, jgn main2... jgn perlekehkan kepercayaan yang majikan akn/telah bagi masa kerja nnti...

oke gak kerja kat kdai makan pon... sehari rm 15.... hari jumaat ngan sabtu rm 20....hari ahad cuti....
*consider banyak dah mase ak kerja dulu...
dlm sebulan leh dapat rm 400 lbh la....
pastu, dalam ak kerja kt kdai umi ngan abah...
ak wat part time "direct selling"..
*cam x caye je...heee...
ak rase bukan direct selling la....
more to jualan berasaskan katalog...
kalau ak malas... bulan2 untung bersih ak dalam 100...
kalau rajen, toksah cakap la...
ngeee~ menyegih je ak kalau dapat untung bersih nie...

Masa mula2 habes skola,
ak suka "menyemak" kat kdai ayah wan...
ayah wan nie bukak kedai Avon...
*pd sesape yg kenal ak, sohih ckp ak nie duta Avon... ;p
ak bukan menyemak pe wei...
ak suka kalau kedai camnie...
banyak barang...
ak slalu dtg, pastu, ak nyibuk skali kalau ad customer....
mujur ayah wan nie jenis x kisah...
dia suka je kalau ak nyibuk...
dia ckp, "blaja la wawa smentara muda nie... nnti kalau nk buat bisnes ,leh ayh wan tolong..."
wah... gitu sekali ayah wan nie... mekasih ye ayah wan!! :D
*aaaa... wawa tue panggilan ak kt lipis + pd org yg betol2 kenal ak...

kat lipis nie ad karnival tiap2 tahun...
ayah wan pon join skali...
buka booth Avon la....
mula2 ak nyibuk je datang..
*ye, ak mm suke nyibuk.... tapi dulik ape ak... ;p
pastu, dlm tahun 2007 kot...
ayah wan panggil ak tok keje...
*mase karnival la...
ak cakap la ak xleh bg jawapan.. kena tanya umi...
so, ayah wan pon pegi la tanya umi...
umi ngan abah bagi ak kerja...
dgn syarat..
balik sbelom kol 7 mlm...
ayah wan oke je...
mula kerja kol 9 pagi...
*ecece..kenkadang ak saje balik lmbt... selagi umi + abah x tipon... ala... ak duduk kt kdai ayah wan gak... bukan merayap ke mana pon. heee~

tahun 2008 pon centu gak...
tepek je ayah wan sruh ak kerja ngan dia mase karnival...
siap bitau, "nnti ayh wan bitau umi + abah.. cnfrm boleh punye..."
*confident gile ayah wan nie.. heee~ tapi tue la... ayah wan mmg kenal ngan family ak.. dari umi kecik lagi... so, xde masalah la kan...

Tahun nie ak x tau cane...
ayah wan x bitau pape lagi....
ak on je kalau ayah wan panggil kerja...
*rezeki jgn ditolak... kan?? kan??

kerja apa lagi yang ak penah buat??
hurm...
part time kt kdai bundle...
*silap...
bukan kdai sbenarnye...
tapi kat pasar malam...
mula2 ak tlong/nyibuk je weh..
sbb yg menjual tue ak panggil "atok & wan"...
*xda la tua sgt
Sape yang dah biase ngan pasar lipis, mmg tau la atok nie taiko kat pasar malam...
bile dh terbiase tolong2/ nyibuk... ak ingat la kedudukan setiap brg yang dorang letak...
*x kira la samada mase khemah dh siap pasang/ mase brg2 tue ad dlm lori lagi...

errr... mase kolej lak ak jual top-up...
yang nie mmg mashyuk giler!!
sbb bebudak kolej mmg gile ngan topup..
*nak2 yang tgh mabuk kepayang...
eceh... cam biase la...
top-up rm 10... bila jual rm 10.50...
yang nie ak x amek kad kat kdai2 top-up...
ak daftar btol bawah "Mobile Money"...
*yang under Maybank tue...
cam bese...
untung bulan2 mashyuk gak!!
cuma kena usaha lebih sket la...
sbb kt kolej dulu boleh kuar hr jumaat, sabtu & ahad...
bila stok ak dh habes pada hr biase,
ak mntk tolong abg bard @ kak ida @ Pak Tam yang reload balik akaun ak...
bila dorang tlg reload akaun ak...
ak reload top-up dorang rm 10...
*win-win situation la kan... rugi sket xpe.... heee~

pengalaman kerja yang paling latest...
mase ak wat internship kat Kementerian Luar Negeri...
Kalau sambung crita part nie...
lagi la berjela nnti..
heee~

dah2...
ak rase ak dah ngarut tahap gaban dah...
confirm korang baca, leh jadi TENTABAN...
*TENTABAN= tension tahap gaban...
heee~
dah la mmg sah lari dari tajuk entri...
minta maap la ye...
ngee~

mekasih sbb sudi baca entri yang berjela lagi menyimpang nie...


14 comments:

kasih said...

betul ke solo tu senang??? macam susah je Kasih skang ni... :(

m e E n said...

humak aihhh.

panjang berjelo entry kao
ni jah oi.

hohoho~

coKELat said...

search?

isabella best.

hee.

This is Mine said...

KasihSOlo itu sgt2 senag Kasih...

**maybe sbb farah dh terbiasa solo....

Kasih.... kamu mesti kuat!!! oke dear??

:)

This is Mine said...

Meendh bg warning awal2 kan??

heee~

This is Mine said...

Cokelatbanyak lagi lagu best!!!

heeee~

;)

m e E n said...

single is simple.

double is trouble.

ixora said...

huahuahua..rajin tol dia keje..bgus2...hehe...

This is Mine said...

meEnbtoi2....

sgt2 trouble....

This is Mine said...

ixorank duit... kena la kerja... kan?? kan??


duit duit.... di mana kau duit?? duit duit.... hahaha~

ixora said...

farahhhh...xora pn nk solo gak la...sonok kan..? lala...

This is Mine said...

ixoraboleh je....

tapi jgn la sesaje je nk solo...

haha~

;p

Guna Jual Dan Jimat said...

anda berminat untuk menjual topup melalui handset. Kami menawarkan sistem yang paling pantas setakat ini. dalam 30 sec dan succes. bermimat? email me at reloadexpert@gmail.com

This is Mine said...

Guna Jual Dan JimatSudah pon berada dalam dunia bisnes ini...

*apeape pon, trima kasih ye...

(^_^)

TUAN TANAH KEDAUNG

My photo
Sape nak iklan blog/brg/khidmat dia? Roger aku. FREE. Takde hal tolong kawan.