Wednesday, June 16, 2010

Kuih Tako Ibu Mertuaku

Petang tadi cuba buat kuih tako....
ok la tok first timer cam farah nie...
bukannya pakar sgt pon...
tapi stakat nk buat mkn sniri + bagi org terdekat rase boleh la kot...

sila la tgk gambargambar nie...
oh ya, step by step punya gambar mmg takde..
sbb farah nie asyik terlupa amek gambar step by step....
huuu~
nie lapisan bawah...


nie lapisan atas....



nie bila dah siap letak duadua lapisan...


sedap dimakan bila disejukkan...
weeee~
*sila abaikan stokstok air yg ad kt blakang tue...*


Selamat menjamu selera...
Selamat mencuba!!!
:)

Nak resepi??
boleh....

nie esepi yang farah guna tok buat kuih tako nieh...

Bahan

Utk lapisan bawah (hijau):

1 paket 55 g tpg HanQue
1 1/2 cawan gula
1 cawan santan
3 cawan air
jagung dalam tin/ sengkuang cina
1 sudu besar esen pandan

Utk lapisan atas (putih):
1/2 cawan tepung jagung
2 cawan santan
2 cawan air
1 tsp garam


Cara:
1. Masukkan tepung HanQue, air, santan, gula, esen pandan ke dalam periuk dan kacau atas api sederhana sehingga pekat atau meletup-letup. Masukkan dalam cawan puding atau takungan daun pandan. Jangan lupa masukkan sengkuang cina yang telah didadu dahulu.

2. Masukkan santan, air, tepung jagung dan garam dan kacau atas api sederhana sehingga pekat. Tuangkan atas lapisan hijau tadi.

3. Sejukkan dalam peti ais hingga sejuk dan hidangkan.


resepi telah dipinjam dari Supermom....


SELAMAT MENCUBA!!!
:)

p/s: tittle post nie diambil dari tajuk yang sama dari Supermom... heh~

2 comments:

The Crow Empire said...

Kuih tako dgn kuih pelita tu same tak? :)

*Sedap*

_MindFreak_ said...

Ad yg kate sama...
heeee~
:)

TUAN TANAH KEDAUNG

My photo
Sape nak iklan blog/brg/khidmat dia? Roger aku. FREE. Takde hal tolong kawan.